מחקר ישראלי חדש מראה מגמה לפיה אי חשיפה לאור השמש בבני נוער חרדים הובילה לבעיות של קוצר ראיה שהובילו לבעיות עיניים כמו קטרקט, היפרדות רשתית ועוד. המחקר נערך במחלקה לאופטומטריה במכללת הדסה בירושלים בניסיון לענות על השאלה מדוע ישנו מספר הולך וגדל של נערים חרדים הסובלים מקוצר ראיה וזקוקים למשקפי ראייה מגיל צעיר.
המחקר שמצא כי אי-חשיפה לאור יום בעקבות שעות ארוכות של לימוד גורמת לקוצר ראייה, נערך על ידי חוקרים ישראלים בשיתוף פעולה עם חוקרים מיוסטון, ארה"ב וקרן המחקר הדו-לאומית ישראל-ארה"ב. הוא פורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי .Scientific Reports
פערים גדולים במקרי קוצר הראייה בין חרדים לחילונים ודתיים לאומיים
המחקר התבסס על בסיס מצבה הייחודי של מדינת ישראל, בה נערים יהודים לומדים בשלוש מערכות חינוך שונות: בבתי ספר חרדיים, בבתי ספר ממלכתיים דתיים-לאומיים ובבתי ספר ממלכתיים חילוניים, בהם דרישות השכלה השונות אחת מהשניה.
כדאי גם לקרוא: הפרעות ראייה נפוצות – giladrabina.com
לטובת המחקר גויסו 57 נערים חרדים, 67 נערים דתיים-לאומיים ו-44 נערים חילוניים בגילאי 6 עד 10. הנערים עברו בדיקות ראייה מקיפות ולבשו לאורך כל שעות היממה מכשיר שמדד חשיפה לאור יום ונתוני פעילות גופנית. בנוסף, חולקו להורי התלמידים שאלונים שנועדו לסייע בניתוח ההיסטוריה הבריאותית המשפחתית, קריאה וכתיבה ואופן וזמן השימוש במסכים.
החינוך החרדי, כידוע, כרוך בשעות למידה אינטנסיבית ובימי לימודים ארוכים, החל מגיל שלוש, זאת בשונה מתלמידים ותלמידות במערכת הדתית-לאומית והחילונית וגם מבנות חרדיות. בקרב אוכלוסיות אלה, המתחילים בחינוך פורמלי בגיל 5. לדברי החוקרים, המחקר עוזר להבין את הגורמים לקוצר ראיה בקרב נערים חרדים ומאפשר ללמוד ולהסיק אילו פעילויות והתערבויות כדאי ליישם ולהנחיל בבתי ספר כדי למנוע קוצר ראייה, כמו למשל עידוד הילדים לצאת לשחק בחצר בזמן ההפסקות.
על הקשר בין קוצר ראייה להיפרדות רשתית
החוקרים הוסיפו כי המחקר חשף עמדות מוטעות בקרב הקהילה החרדית בנוגע להשפעה של קוצר ראיה, כך למשל, הציבור החרדי שנבדק לא ייחס חשיבות רבה לקוצר ראייה אצל הילדים ולא היה מודע לכך ש"קיים קשר ישיר בין קוצר ראייה לאובדן ראייה בהמשך החיים.
מבוגרים עם קוצר ראייה נמצאים בסיכון מוגבר לקטרקט, לגלאוקומה ולהיפרדות רשתית", כך כל פי החוקרים, שהוסיפו כי "ככל שהילד סובל מקוצר ראייה בגיל צעיר, כך יש סיכוי גבוה יותר לפתח את המחלות הללו בגיל מבוגר".