בעקבות ביטול המס על משקאות ממותקים ניצת הדיון מחדש בנושא נזקי הסוכר במשקאות הקלים השונים, וכדאי לדעת כי ב-85 מדינות שונות בעולם כבר הטילו מיסוי על המשקאות הממותקים והעשירים בסוכר.
גם בארגון הבריאות העולמי ממליצים להימנע ממשקאות ממותקים המכילים סוכר בשיעור גבוה, ולטענת המומחים הימנעות ממשקאות אלו היא דרך יעילה למניעת מחלות קשות וחמורות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי, משקל יתר ועוד. נשאלת השאלה, איזה שתייה נטולת או מופחתת סוכר כדאי לנו לשתות?
נזקי הסוכר במשקאות הממותקים
מחקרים חדשים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על קשר הדוק בין הסוכר במשקאות הממותקים לבין תחלואה גבוהה, השמנת יתר אצל ילדים, נוער ומבוגרים, סוכרת, מחלות לב, כבד שומני וסיכון גבוה לשבץ מוחי.
אדם הצורך כמות גבוהה מדי של סוכר נמצא בסיכון מוגבר לעלייה במשקל, למחלות קשות כמו סוכרת העלולה לגרום לכריתת גפיים ומוות, ולתחלואה גבוהה. לפי נתוני ארגון ה-OECD ישראל היא המדינה המובילה בשיעור כריתת הגפיים כתוצאה ממחלת הסוכרת, ובנוסף ישראל נמצאת במקום השני אחרי צ'כיה במקרי המוות ממחלה זו.
כמו כן, מחקרים עדכניים מצביעים על כך שכ-59% מהישראלים (מבוגרים) סובלים מעודף משקל ו-10% סובלים מסוכרת מסוג 2, ובני נוער ממעמד סוציו אקונומי נמוך הם הסובלים במיוחד מעודף משקל, כמעט פי 2 מבני נוער ממעמד סוציו אקונומי גבוה. ראוי לציין כי משקאות מוגזים, מיצים טבעיים ומשקאות קלים נוספים, כל אלו ועוד הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט של כל הישראלים.
רבים באוכלוסייה שותים בעיקר משקאות קלים והם כמעט ואינם שותים מים. לכן, חשוב להבין כי המשקאות הקלים אינם קלים כלל וכלל מאחר שהם מכילים כמות סוכר גבוהה, ולמעשה הם מהווים סוג של ממתק.
כאשר מתרגמים את כמות הסוכר במשקאות הממותקים לכפיות, מגלים כי בפחית של משקה ממותק רגיל יש 10-8 כפיות סוכר, ובבקבוק 1.5 ל' של משקה קל יש לא פחות מ-30 כפיות סוכר. ההמלצה של משרד הבריאות היא לצרוך 10-5 כפיות סוכר ביום, לכן רבים מהישראלים מגיעים לכמות ממוצעת של 36-30 כפיות סוכר ביום, ומכאן הדרך קצרה לעלייה במשקל, לתחלואה גבוהה ולנזקים נוספים.
מעבר לסוכר, המשקאות הקלים מכילים חומרים שעדיף להימנע מהם, למשל קפאין, חומצות מאכל שונות, חומרים משמרים וחומרי טעם וריח. אגב, סוכר רגיל (כולל סוכר חום, סוכר ענבים וסוכר פירות) הוא בסך הכול פחמימה מזוקקת וללא כל ערך תזונתי, כלומר זו קלוריה ריקה. בכפית של סוכר לבן יש 5 גרם פחמימה ו-20 קלוריות. כאשר שותים כמות גדולה של משקאות ממותקים צורכים סוכר בכמות גבוהה והגוף מושפע מכך.
מה כדאי לשתות?
ההמלצה הגורפת של ארגוני הבריאות בארץ וברחבי העולם היא לשתות רק מים, וכמובן שאפשר גם לשתות סודה אם קשה להתרגל לשתיית מים בלבד. אגב, אם חשבתם שמים בטעמים הם הפתרון הנכון עבורכם, כדאי שתדעו כי במשקה זה יש יותר מ-4 כפיות סוכר, לכן עדיף לשתות מים וניתן להמתיק אותם עם פרי כלשהו. כדאי להזמין מכשיר סודה או בר מים עם ברז סודה לבית וכך נהנים ממים צלולים ואיכותיים ומאפשרות לשתות מים מוגזים בלחיצת כפתור.
לא חייבים לוותר לגמרי על משקאות קלים וטעימים, כיום יש בחנויות וברשתות השיווק לא מעט משקאות איכותיים יותר שיכולים להחליף את השתייה הממותקת המכילה סוכר בכמות גבוהה.
כך לדוגמה, יש משקאות דיאט שונים ללא סוכר, משקאות קלים עם סוכר בכמות נמוכה, אפשר גם להכין שייקים בריאים בבית, למרות שגם בהם יש סוכר. יודגש כי המומחים ממליצים לשתות בעיקר מים, להפחית את כמות הסוכר היומית וניתן לשתות גם סודה אם מתקשים לשתות רק מים, את הסודה הביתית אפשר להמתיק במעט עם פירות שונים.
קרדיט לתמונה – PIXABAY