יוקר המחיה, משבר הדיור שהוא אחת מנגזרותיו הם בעיה ידועה. וסובלת במיוחד העיר תל אביב בה מחירי השכירות הם פשוט בלתי נסבלים. אך לאחר תקופה ארוכה של עליות מחירים, יתכן שאנו רואים התייצבות. אחת הסיבות לכך היא עלייה בהיצע הדירות להשכרה בעיר, כ 19% מעל התקופה המקבילה אשתקד.
הנתונים דווקא מפתיעים את מומחי הנדל“ן בדרך כלל איננו רואים ירידות מחירים בתקופת הקיץ – זוהי התקופה בה ישנה תחלופה גדולה של שוכרים, כלומר הביקוש בה גדול ולכן אף אחד אינו ממהר להוריד את המחירים. אך למרות זאת המדגמים מראים התמתנות בעליות המחירים.
עליה של 19% בתוך שנה
מניתוח הנתונים בתקופה של אוגוסט 2021 עד אוגוסט 2022, נרשמה עליה גדולה של 19% במחירי השכירות. באוגוסט 2021 דירה ממוצעת בתל אביב הושכרה ב 5709 ש“ח, ואילו שנה אחר כך המחירים הגיעו לכ 7700 ש“ח.
אך מדוע דווקא עכשיו העליות מתמתנות?
השוכרים אינם אדישים למצב הרוח השורר בשוק. הידיעות על עליית יוקר המחיה, נתוני האינפלציה ואי וודאות כלכלית עולמית עושים את שלהם. אנשים חוששים לקחת התחייבויות כספיות גדולות, והדבר נותן את אותותיו גם על שוק השכירות.
כתוצאה מכך דירות רבות עומדות פנויות, ובמצב שוק זה קשה להעלות את המחירים. אך לצערנו לא ניתן להסיק מכך מסקנות ארוכות טווח, התמתנות העליות היא מצב עובדתי, אך היא מגמת העליות יכולה להתחדש.
אך מצד שני יש סיבה לאופטימיות. העלייה במחירי השכירות הייתה בעיקר תוצאה של עליית מחירי הנכסים, דבר היוצר פער בין גובה השכירות (התשואה של בעלי הנכסים, לבין מחיר הנכסים.
לכן עליית מחירי הדיור גורמת במהרה לעלייה במחירי השכירות מכיוון שבעלי הנכסים רוצים תשואה אופטימלית. ומכיוון שפער זה כבר נסגר בעליות המחירים של השנה האחרונה, איננו צפויים לשינויים דרמטיים.
החשש של השוכרים
סקר דעת קהל שנערך בקרב כ 500 שוכרים מראה כי החשש הגדול ביותר של השוכרים הוא תרחיש שבו לא יוכלו לעבוד בתשלומי השכירות בשנה הקרובה, כ 56% מהשוכרים הביעו חשש זה. 24% מהשוכרים אף הצהירו כי בעקבות עליות המחירים עברו דירה או שהם מתכננים לעשות זאת.
הסקר מראה לנו מצוקה גדולה של השוכרים. מאחורי המספרים ישנם משפחות המשנות את אזור מגוריהם, דבר המשפיע על אספקטים רבים של החיים, רק מכיוון שאינם יכולים לעמוד בעלויות יוקר המחיה.
ולאור הבחירות המתקרבות, רבים מהשוכרים העידו כי אינם מאמינים כי הפוליטיקאים מסוגלים להביא לשינוי.